keskiviikko 4. joulukuuta 2013

4. luukku: Nyt menee ihan pipariksi

Piparkakun kuva Kodinkuvalehti


Heipähei!
Tänään aiheenani on piparkakku. Tässä postauksesta löydät linkkejä piparkakun synnystä yms.  ja lopuksi kevennykseksi myös video piparkakkutaikinasta.Mainio piparkakkupaketti löytyy yllä olevasta linkistä.

Muistelen kuinka  olen usein myös koristellut piparkakut ainakin yhdet sydämet jokaiselle perheenjäsenelle ja vähän samaan tapaan kun kuvassakin. Toisinaan olen kirjoittanut nimetkin niihin tai nimikirjaimet. Välillä olen värjännyt karamellivärillä tomusokerikuorrutuksen ja toisinaan kuorrutus on ollut puhdas valkoinen. Toisinaan taas teen piparkakkutaikinan alusta loppuun ja joskus ostan taikinan kaupasta.

Nykyajassa on se hyvä puoli että voi ostaa piparkakut täysin valmiina, taikinana tai tehdä alusta loppuun itse. Lapset ovat olleet aina ympärillä ja yhdessä olemme "taikoneet" milloin minkäkinlaisia piparkakkuluomuksia pellille ja nyt jo kun ovat varttuneet niin ... 


Oma äitini ennenvanhaan laittoi piparkakkupurkkeihin myös määrän kuinka monta piparkakkua siellä oli. Nimittäin ne olivat siihen aikaan niin hyviä että olisi joskus voinut käydä niin että sieltä ennenaikojaan olisi jokunen ehkä hävinnyt ja jo paljon ennen joulua. 

Meillä taas kotosalla piilotetaan piparkakut ettei niitä vaan kukaan liian aikaisin ala maistella, minun takanani pysyy mutta muulle perheelle se voi olla hieman vaikeampaa. Kuitenkin maistiaiset aina maistellaan silloin heti kun piparkakut ovat vähän jäähtyneet.

Useana vuonna ollaan pyritty siihen että jouluaattona olisi piparin tuoksua ilmassa joten ollaan yritetty tehdä pieni määrä pipareita vielä aattona. Piparkakun murusia voi tietysti laittaa uuniin niin tuoksun saa myös silläkin tapaan aikaan.

Tässä teille myös taianomainen mainio idea jota aion minäkin kokeilla jos en tänä vuonna niin ainakin ensi jouluna. Yksi blogin pitäjä on postannut seuraavan mainion jutun.

Seuraavasta linkistä pääset wikipedian tietopakettiin.

Lopuksi katsotaan vielä sketsi menneiltä ajoilta, katsotaan että vieläkö suupielet kääntyvät hymyyn niinkuin monelle taisi käydä silloin vuosia sitten.

Spede -Pikkupojat- piparkakku taikina



Toivottavasti viihdyitte tänään seurassani.
Tähän loppu tarinointi tälläerää ja...
Jatkuu huomenna!
-Armida-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti