tiistai 18. joulukuuta 2012

Joulukalenterin 18:s luukku: Joulukinkun paistaminen

Heissulivei! Kuusi yötä jouluaattoon:

Joulu on niin lähellä mutta lapsille ja lapsenmieliselle niin kaukana. Kinkun paistoon on vielä aikaa tai vaihtoehtoisesti kalkkuna. Jos olet kasvissyöjä niin juuresruukku on kiva vaihtoehto, mikä sopii myöskin lisäkkeeksikin. Kaikkihan eivät vietä joulua mutta suurinosa kuitenkin. Anteeksi tämä jouluhössötys jos et pidä tai vietä joulua. Itse en ole materiaalijoulun perään vaan riittää paketti sinne ja tänne jouluruoat ovat tärkeitä ja läheiset ympärillä.

Katsotaan löydänkö youtubesta jotain mukavaa värittämään sivua. Turhakiire pois ja ne komerot ja kaapit voi jättää vähemmälle sillä ennättää ne siivota vielä vuodenvaihteessa ja sen jälkeenkin.
Lunta piisaa ja eilen taas kävi naapuri auraamassa kuudennen kerran. Lumiukkoja ei tänä jouluna varmaankaan pysty tekemään kun on pakkasta luvannut yli 20 astetta. Tänä aamuna oli 17 asteen kylmyys näillä leveysasteilla. HYRRR, tarkenee kyllä kun ulos pistää tarpeeksi vaatetta..Sisällä on niin ihanan lämminolo ja postikorttimaisema kun ulos katsoo. Niin aamulla aurinko paistoi horisontin alapuolella oli lumessa jännää valoa. Tuli jo ihan kevät mieleen. Alhaalla Jaakko Kolmonen ja Hellapoliisi ovat kokkaileet suussa sulavia herkkuja. Jutun yläpuolella on kokki Antti Wahlmanin video kinkun paistosta. Bon appetit ystävät :)


Kinkun paistaminen

23/12/2008 19:13
Osumia 14575
Kinkun paistaminen

Jäisen kinkun sulattaminen kestää jääkaapissa 2-5 päivää riippuen kinkun koosta.
Nosta kinkku huoneenlämpöön muutamia tunteja ennen paistoa. Sopiva sisälämpötila on 4-10 astetta.

Kuivaa kinkku talouspaperilla.
Laita kinkku paistopussiin kamarapuoli ylöspäin ja sulje pussin suu pakkauksessa mukana tulleella sulkijalla.
Leikkaa pussin yläkulmasta nurkka pois, jotta ilma pääsee kiertämään.
Paina mittari kinkun paksuimpaan kohtaan paistopussin läpi, ei kuitenkaan lähelle luuta.

kinkun paistaminen

Laita kinkku uunipellin tai ritilän päälle ja kypsennä 125 asteessa 40-60 minuuttia per lihakilo.
Voit paistaa kinkkua myös ensimmäisen tunnin ajan 150 asteessa ja tiputtaa lämpötilan sitten 125 asteeseen.

Valmiin kinkun sisälämpötila on 75-80 astetta. Huomioi, että kinkku jälkikypsyy vielä uunista oton jälkeen, älä siis kypsennä liian kauan.
75 asteinen kinkku on mehevää, 80 asteinen murenevaa.

Voit käyttää kinkusta irronnutta nestettä kastikkeen pohjana, mutta älä lisää kastikkeeseen enää suolaa, sillä liemi on erittäin suolaista.

Poista kinkusta verkko ja osa kamarasta. Sivele kinkun pinta sinapilla tai munankeltuais-sinappiseoksella. Ripottele pinnalle korppujauhoja tai manteli-, tai pähkinärouhetta.
Paista kinkkua 225 asteessa vielä noin kymmenen minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Voit painella kinkun pintaan kokonaisia neilikoita, huomioi kuitenkin, että neilikoista irtoaa voimakas maku.

Koristele halutessasi esimerkiksi luumuilla tai omenoilla.
Mikäli tarjoiluvatisi kaipaa suojausta, suosittelen Eskimo Alumiinipaperia, joka on rasvatiivis folion näköinen, mutta vahva paperi.



Kinkku Kinkun paisto leivinuunissa Jaakko Kolmosen mukaan:

Kinkun  paisto leivinuunissa

Kinkku pannaan leivinuuniin vasta kun uunin lämpötila on laskenut 150 asteeseen. Isoissa uuneissa se saa laskea jopa 120 asteeseen.
 
Testaa leivinuunisi lämpötilan kestävyys. Hanki rautakaupasta pieni peltinen arinalla seisova lämpömittari, jossa lämpöasteikko on aina 300 asteeseen. Hanki samalla diginäyttöinen mittari kinkkua varten. Samaa mittaria voit käyttä yleisesti muussakin ruoanvalmistuksessa. Lämmitä leivinuuni normaalisti. Kun olet poistanut hiilet arinalta, laita mittari arinalle ja seuraa lukemien kulkua samalla kun paistat uunissa leipiä, pullia, laatikoita jne. Kun uunin lämpötila on 150 astetta merkkaa aika paperille. Pane uuniin 10 litran kattila täynnä kylmää vettä ja laita toinen mittari kattilan veteen. Merkkaa parin tunnin  välein veden lämpötila ylös. Jos uunisi lämpötila on 8 -  10 tunnin kuluttua 80 astetta  tai vähän enemmän ja samalla veden lämpötila kattilassa on 70 - 80 astetta, niin normaali uunin lämmittäminen riittää kinkun paistamiseen. Monet lämmittävät leivinuunia vähän jo edellisenä päivänä. Tällöin uunista tulee pitkään paistavampi.
Pane sulatettu ja 10 tuntia huoneen lämmössä oleva kinkku uuniin paistopussissa tai kääri se ruistaikinakuoreen tai vuoraa se päältäpäin foliolla. Työnnä paistomittari kuoren läpi kinkun paksuun lihakseen. Nosta kinkku uunipeltineen 150 asteiseen uuniin. Kinkku on mehevän kypsää, kun mittari näyttää 75 astetta ja ylikypsää, kun kinkku on 80 asteinen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti