Joulu on niin lähellä mutta lapsille ja lapsenmieliselle niin kaukana. Kinkun paistoon on vielä aikaa tai vaihtoehtoisesti kalkkuna. Jos olet kasvissyöjä niin juuresruukku on kiva vaihtoehto, mikä sopii myöskin lisäkkeeksikin. Kaikkihan eivät vietä joulua mutta suurinosa kuitenkin. Anteeksi tämä jouluhössötys jos et pidä tai vietä joulua. Itse en ole materiaalijoulun perään vaan riittää paketti sinne ja tänne jouluruoat ovat tärkeitä ja läheiset ympärillä.
Katsotaan löydänkö youtubesta jotain mukavaa värittämään sivua. Turhakiire pois ja ne komerot ja kaapit voi jättää vähemmälle sillä ennättää ne siivota vielä vuodenvaihteessa ja sen jälkeenkin.
Lunta piisaa ja eilen taas kävi naapuri auraamassa kuudennen kerran. Lumiukkoja ei tänä jouluna varmaankaan pysty tekemään kun on pakkasta luvannut yli 20 astetta. Tänä aamuna oli 17 asteen kylmyys näillä leveysasteilla. HYRRR, tarkenee kyllä kun ulos pistää tarpeeksi vaatetta..Sisällä on niin ihanan lämminolo ja postikorttimaisema kun ulos katsoo. Niin aamulla aurinko paistoi horisontin alapuolella oli lumessa jännää valoa. Tuli jo ihan kevät mieleen. Alhaalla Jaakko Kolmonen ja Hellapoliisi ovat kokkaileet suussa sulavia herkkuja. Jutun yläpuolella on kokki Antti Wahlmanin video kinkun paistosta. Bon appetit ystävät :)
Kinkun paistaminen
Osumia
14575
Jäisen kinkun sulattaminen kestää jääkaapissa 2-5 päivää riippuen kinkun koosta.
Nosta kinkku huoneenlämpöön muutamia tunteja ennen paistoa. Sopiva sisälämpötila on 4-10 astetta.
Kuivaa kinkku talouspaperilla.
Laita kinkku paistopussiin kamarapuoli ylöspäin ja sulje pussin suu pakkauksessa mukana tulleella sulkijalla.
Leikkaa pussin yläkulmasta nurkka pois, jotta ilma pääsee kiertämään.
Paina mittari kinkun paksuimpaan kohtaan paistopussin läpi, ei kuitenkaan lähelle luuta.
Laita kinkku uunipellin tai ritilän päälle ja kypsennä 125 asteessa 40-60 minuuttia per lihakilo.
Voit paistaa kinkkua myös ensimmäisen tunnin ajan 150 asteessa ja tiputtaa lämpötilan sitten 125 asteeseen.
Valmiin kinkun sisälämpötila on 75-80 astetta. Huomioi, että kinkku jälkikypsyy vielä uunista oton jälkeen, älä siis kypsennä liian kauan.
75 asteinen kinkku on mehevää, 80 asteinen murenevaa.
Voit käyttää kinkusta irronnutta nestettä kastikkeen pohjana, mutta älä lisää kastikkeeseen enää suolaa, sillä liemi on erittäin suolaista.
Poista kinkusta verkko ja osa kamarasta. Sivele kinkun pinta sinapilla tai munankeltuais-sinappiseoksella. Ripottele pinnalle korppujauhoja tai manteli-, tai pähkinärouhetta.
Paista kinkkua 225 asteessa vielä noin kymmenen minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
Voit painella kinkun pintaan kokonaisia neilikoita, huomioi kuitenkin, että neilikoista irtoaa voimakas maku.
Koristele halutessasi esimerkiksi luumuilla tai omenoilla.
Mikäli tarjoiluvatisi kaipaa suojausta, suosittelen Eskimo Alumiinipaperia, joka on rasvatiivis folion näköinen, mutta vahva paperi.
Kinkku Kinkun paisto leivinuunissa Jaakko Kolmosen mukaan:
Kinkun paisto leivinuunissa
Kinkku
pannaan leivinuuniin vasta kun uunin lämpötila on laskenut 150
asteeseen. Isoissa uuneissa se saa laskea jopa 120 asteeseen.
Testaa
leivinuunisi lämpötilan kestävyys. Hanki rautakaupasta pieni peltinen
arinalla seisova lämpömittari, jossa lämpöasteikko on aina 300
asteeseen. Hanki samalla diginäyttöinen mittari kinkkua varten. Samaa
mittaria voit käyttä yleisesti
muussakin ruoanvalmistuksessa. Lämmitä leivinuuni normaalisti. Kun olet
poistanut hiilet arinalta, laita mittari arinalle ja seuraa lukemien
kulkua samalla kun paistat uunissa leipiä, pullia, laatikoita jne. Kun
uunin lämpötila on 150 astetta merkkaa aika paperille. Pane uuniin 10
litran kattila täynnä kylmää vettä ja laita toinen mittari kattilan
veteen. Merkkaa parin tunnin välein veden lämpötila ylös. Jos uunisi
lämpötila on 8 - 10 tunnin kuluttua 80 astetta tai vähän
enemmän ja samalla veden lämpötila kattilassa on 70 - 80 astetta, niin
normaali uunin lämmittäminen riittää kinkun paistamiseen. Monet
lämmittävät leivinuunia vähän jo edellisenä päivänä. Tällöin uunista
tulee pitkään paistavampi.
Pane
sulatettu ja 10 tuntia huoneen lämmössä oleva kinkku uuniin
paistopussissa tai kääri se ruistaikinakuoreen tai vuoraa se päältäpäin
foliolla. Työnnä paistomittari kuoren läpi kinkun paksuun lihakseen.
Nosta kinkku uunipeltineen 150 asteiseen uuniin. Kinkku on mehevän
kypsää, kun mittari näyttää 75 astetta ja ylikypsää, kun kinkku on 80
asteinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti