lauantai 1. kesäkuuta 2013

Se on sitten virallisesti kesä




Kesätervehdys
 On taas ollut helteinen päivä ja pyykit ovat hulmunneet tuulessa. Hiukan ollaan herkuteltu kääretortulla, pannarilla- piti kyllä lettuja paistaa mutta puhelin soi niin tiiviisti etten ennättänyt ja karkkipäiväkin unohtui mutta säästyvätpä hampaat;D Tätit halusivat tietää koulukuulumisia ja muutamaan muuhunkin puheluun vastasin ja kun ollaan kovia höpisemään niin niistä tahtoo tulla maratonipuheluita.

Tänä vuonna ei ollut suvussa lakkiaisia eikä kukaan valmistunut ammattiinkaan,  mutta ensi vuonna pitäisi siskon pojan ylioppilaaksi päästä.  

Koulumaailma on joskus julma monellakin tapaa ja niinhän se tämän päivän maailma yleensäkin tahtoo olla.
Todistuksia on jaettu tänään kouluissa ja näin meilläkin.
Meitin kunnassa vaan on niin ettei useinkaan kokeiden arvosanat merkkaa mitään vaan liian usein muilla avuilla "pärjätään". Jälleen kerran tyttäreni kokeiden arvosanat olivat oikein hyviä (10-8 väliltä kaikki) mutta numerot todistukseen eivät löytäneet tietään semmoisina kun pitäisi vaan muuttuivat matkalla numeron ja jotkut kaksikin alemmaksi, eikä vahingossakaan yläkanttiin niinkuin muilla ja rutkasti. Kyllähän semmoinen harmittaa ketä vain ja kun otetaan huomioon että tunnillakin ollaan mukana ja tehtävät tehdään, muistetaan kirjat ottaa kouluun, kuunnellaan kiltisti tunnilla ja ei häiriköidä jne ja sitä hyvää kohteliasta käytöstä ei kuitenkaan juurikaan palkita. Täällä saa käyttäytyä miten vain ja kymppejä jaetaan todistukseen jos on "tiettyjen perheiden" tenava vaikka käyttäytyisi kuinka huonosti tahansa. Todella  monelle oppilaalle auliisti jaetaan jopa seiskoilla kymppejä että näin täällä tuppukylässä. Kerronpa tässä vielä yhden tosi tarinan että yksi tyttö Verna ja hänen kaverinsa Hilma, toinen sai todistukseensa 8 kymppiä ja toinen 10 ja ei minkäänlaista tuntiosaamista. Molempien vanhemmat ovat näkyvästi mukana kunnan elämässä niin ei tarvitse kun seiska saada niin kympit lankee. Voi kuulostaa hiukan katkeralta mutta en pidä epäoikeudenmukaisuudesta, en sallisi sitä omankaan lapsen kohdalla jos samalla tavalla annettaisiin numerot.

No tytär lähtee syksyllä ysille ja lähtee viimeinen vuosi käyntiin ja pääsee sen jälkeen vaihtamaan onneksi koulua niin sitten katsotaan että muuttuuko numerot oikeaan ansaittuun suuntaan. Ei ole kiva kun yritetään lannistaa muttei onnistuta sillä me kotonta tsempataan tytärtä ja hänen itsetuntoaan. Me vanhempinakin varmaan paremmin pystytään sanomaan että minkälaisia numeroita pitäisi kasin-kympin koenumeroilla tulla niin miksei opettajat halua, muutamia opettajia lukuuottamatta mutta näillä onkin korkeempi moraali. Samaa  ihmettelivät tänään siskotkin että "jo on kummallista" .Joku voi ajatella että me vaaditaan kymppejä mutta ei ollenkaan mitä sitten sen jälkeen enään voi parantaa. Ei liian helpolla saa numeroita antaa, ei todellakaan. Tuttava, kaveripiirissämme on opettajia ja he pyörittävät vaan päätään ja sanovat ettei heillä koulussa näin mene. Vanhemmat joskus yrittää vaikuttaa ja antavat lahjoja ja soittelevat perään mutta jos ei ole perusteita niin ei pyritä antamaan liian korkeita arvosanoja.

Meillä kotona on semmoinen tyyli tullut vuosien varrella että edellisenä iltana kirjoitetaan itse arvosanat kokeiden perusteella muistiin ja viereen laitetaan mitä opettajat mahdollisesti antavat niin ei tyttö pety sillä tavalla. Sitten vertaillaan kuinka monen numeron kohdalla arviomme on osunut oikeaan. 

Ollaan kysytty syytä moiseen arvosteluun ja ollaan saatu  vastauksia "..että katsotaan ensi vuonna sitten ja kyllä Sandra on aktiivinen tunnilla ja tekee tehtävät, käyttäytyy hyvin, ei kiusaa ketään" jne. Jonain vuonna on saatu vastaukseksi kun ei ole riittävän sosiaalinen ja ei ole kovin suosittu (muutama kaveri) ja kerran sanottiin että on kuulema liian kiltti ja pitäisi kai olla suunapäänä kertomassa kuulumisiaan. Kai sitä pitäisi kehua erinomaisuuttaan ja niin todella moni tekee mutta semmoinen ei vaan sovi joka luonteelle vaikka kehumista olisikin..Eihän se ole kivaa kuunnella kun luokassa kehuskellaan kympeillä  tai reilusti yläkanttiin saaduilla muilla numeroilla, mitkä on saatu mm. sen vuoksi että perhe tunnetaan hyvin monen vuoden takaa, tai ollaan sukulaisia jne. Mitä sitten kun lähdetään muualle opiskelemaan ja ei enään saadakaan lähes ilman työtä numeroita, kyllä heille tulee vielä karvas pettymys. 

Paras kaverikin "Ellu"ihmettelee ja sanoo "että sähän saat niin hyviä koenumeroita että miten tuo voi olla mahdollista?" Ellu on saanut useita numeroita yläkanttiin ja  hänen äitinsä on opettaja  opettaa muualla ja jotkut opettajat ovat ystäviä-ammatihan usein yhdistää. 

Yksi syy voisi olla vielä se että ollaan muualta tänne muutettu vajaa kymmenen vuotta sitten. Jos on pokkaa niin tietysti voi opettaja arvostella omalla tavallaan mutta jonkinlainen moraali kai pitäisi olla. Joskus rehtoriltakin asiaa kysytty ja hänen vastaus on ollut että opettajilla on vapaat kädet, suunnittelevat itse tuntinsa ja päättävät kuinka toimivat.
Asialle ei voi nyt tänään mitään mutta kyllä siihen jonkinlaisia keinoja on olemassa kuitenkin. 

Voikaa hyvin ja mukavaa kesälomaa kaikille!
Palataan taas astialle ja minä vaikenen kun muuri ja lähden nukkumatin kanssa lampaita laskemaan. Siis hyvää yötä!
-Armida- 




4 kommenttia:

  1. niin surullista, mutta niinhän enne sanottiin että paha saa palkkansa. Toivottavasti kyseiset opettajat tulisivat järkiinsä. Muistan itse kun vielä kansakoulua kävin. Niin kyllä silloinkin kauppiaan poika ja tyttö paremmilla numeroilla palkittiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan kyllä elävästi kun minua harmitti kun en päässyt enkeliksi koulun joulujuhliin vaan siihen valittiin kauppiaan tyttö joka sai lukea myös enkelinä jouluenvankeliumin. Minä olin oppinut lukemaan 4.5 vuotiaana ja osasin lukea luokkani parhaiten mutta siltikin Kirsti sai kunnian. Minulla oli takapuolen päälle kauniit kiharaiset hiukset, oli Kirstilläkin luonnonkiharat mutta aika lyhyet. Parin vuoden päästä minua opetti pappani serkku ja silloin sain kuvaelmaan pääosan mutten en esiintynyt esiintyä enkelinä vaan esitin Maijaa. Tyttäreni sai olla enkelinä kun oli ensimmäisellä luokalla minkä hän kävi muualla ja ylpeänä äitinä häntä katselin. Samaten hän esiintyi enkelinä eskarissa ja seurakunnankerhossa.

      Poista
  2. tuo on aikas yleistä. Opettajia lahjotaan vaikka millä niin ne ei kehtaa olla antamatta hyviä numeroita. Kannattais kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteesta en ala sen vuoksi opettajia lahjomaan. Olen joskus ostanut kukkia, kynttilöitä ja suklaata semmoisille opettajille jotka ovat ne ansainneet, ja ovat olleet ystävällisiä ja oikeudenmukaisia. Tyttäreni kolmannen ja neljännen luokan opettaja oli sellainen. Harmi vaan että hän ei opettanut läheskään kaikkia aineita. Oli muuallakin käynyt opettamassa joten hänellä oli laajempi kokemus, kohta eläkkeelläkin.

      Poista