torstai 3. tammikuuta 2013

10 tapaa torjua hiiret

hiiret_iso

10 tapaa torjua hiiret

Mikä keino tepsii siimahäntiin? Lue lukijoiden kokeilemat keinot.
Hiiret pyrkivät varmuudella mökkeihin, kun tulee kylmä ja ruoka loppuu. Harvoin siimahäntiin tepsii yksi keino, mutta ehkäpä monta yhdessä.

1. Elektroninen torjunta
Edut: Siisti ja helppo. Teho perustuu kipua tuottavaan ultratai resonanssiääneen, jota karkotin lähettää.
Haitat: Lukijamme ovat kahta mieltä elektronisten karkottimien tehosta – osalla toimii, osalla ei. Eräs niihin pettynyt kertoo, että ääni houkutteli lepakoita, joita oli mahdollisuus ihailla niin kauan, kun laite oli käytössä.
2. Myrkyt
Edut: Hiiribaarit ja muut hiirten torjunta-aineet vähentävät varmasti populaatiota, kunhan muistaa, että hiirille ja rotille on omat aineensa.
Haitat: Saatava syömään 5–6 kertaa, ennen kuin tepsii. Jos hiiri kuolee sisätiloihin, hajua piisaa pari viikkoa – sen jälkeen voi tulla raatokärpäset.
3. Kissa
Edut: Jo pelkällä hajullaan kissa karkottaa hiiret.
Haitat: Kissa talvehtii yleensä kaupunkiasunnossa mökkiläisten kanssa.
4. Tiivistä
Edut: Jos hiiri ei pääse sisään, ei muuta torjuntaa tarvita. Osa käyttää tiheäsilmäistä teräsverkkoa lattiaparrujen alla ja tukkii muutkin mahdolliset raot.
Haitat: Ihmisasuntoa ei saa niin tiiviiksi, ettei hiiri pääsisi sisään. Lyijykynä on seitsemän millin paksuinen, ja jo sellaisesta reiästä hiiri tulee sisään.
5. Ruuat piiloon
Edut: Hiiret sotkevat vähemmän ja viihtyvät huonommin, kun kaiken syötävän pakkaa lasi- ja muoviastioihin, hellan ja mikroaaltouunin sisälle sekä korkeisiin paikkoihin.
Haitat: On työlästä siirtää kaikki vähänkään syötäväksi kelpaava ”lukkojen taakse”. Lisäksi aina tahtoo jotain unohtua. Lukijamme ovat huomanneet, että saippuakin kelpaa hiirelle paremman puutteessa.
6. Luomutorjunta
Edut: Torjunta-aine on edullista, turvallista ja helposti saatavaa: katajanoksat, neilikat, suopursut, sanomalehti, muste, vanhojen paristojen haju, seinäkellon ääni, kuivatut pietaryrttikimput, hajuvedet...
Haitat: Tehosta ei ole tieteellistä näyttöä. Esimerkiksi sanomalehdistä hiiri saattaa rakentaa itselleen soman pesän.
7. Hiirenloukut
Edut: Tehokas, edullinen ja perinteikäs tapa – varsinkin, jos loukkuja on useampia yhtä aikaa.
Haitat: Vaatii jatkuvaa läsnäoloa, sillä loukut pitää tyhjentää ja syötit vaihtaa.
8. Näätäeläimet
Edut: Lukijamme ovat todenneet näätien ja kärppien vähentävän radikaalisti hiirien määrää.
Haitat: Kattorakenteissa pesivä näätä pitää melkoista elämää, ja näätäeläinten hajuneritys on melkoisen voimakasta. Lisäksi kärppä ei tule kutsuttuna.
9. Kalkki
Edut: Useat ovat sitä mieltä, että sammutettu kalkki eristyksen alle ja päälle ripoteltuna karkottaa alapohjasta sisään pyrkiviä siimahäntiä.
Haitat: Levittäminen jälkikäteen melkoisen hankalaa. Lisäksi hiiret voivat tulla toista kautta.
10. Luovu mökistä
Edut: Hiiristä ei ole riesaa.
Haitat: Mökkeily muuttuu hankalaksi.
Artikkeli on julkaistu Meidän Mökki -lehdessä 7/2007.
TEKSTI JARMO HANKIVAARA

PS. Omakohtaista kokemusta on kun asutaan 1950-luvun talossa peltojen keskellä niin syksyisin hiiret yrittävät päästä kellarikerrokseen ja sieltä myös asuinkerroksiin. Viime yönä kuulin rapistelua vaatekomeron takana mutta häiritsin sitä niin jäi jyrsimistyöt kesken. Tässä on hyviä ohjeita ja ajattelin kokeilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti